Hodowla ślimaków - mity i fakty

Hodowla ślimaków - mity i fakty

Hodowla ślimaków - mity i fakty
autorem artykułu jest Jerzy Kapeliński

Hodowla Å›limaków – mity i fakty



W Polsce zaczÄ™to hodować Å›limaki w latach 70-ych. Åšlimaki przywÄ™drowaÅ‚ do nas z ówczesnej CzechosÅ‚owacji, tam wÅ‚aÅ›nie powstaÅ‚y pierwsze pseudo hodowle bazujÄ…ce na ludzkiej naiwnoÅ›ci i chÄ™ci szybkiego wzbogacenia siÄ™ nielicznej grupy ludzi. Zaczęło siÄ™ w byÅ‚ym woj. rzeszowskim i w szybkim tempie przeniosÅ‚o siÄ™ na teren caÅ‚ego kraju. Dlaczego tak siÄ™ staÅ‚o – odpowiedź jest prosta: my, SÅ‚owianie lubimy wszelkiego rodzaju nowoÅ›ci, trÄ™dy….dodać do tego chęć szybkich, reklamowanych zysków i odpowiedź jest oczywista.W Polsce hodujemy 3 gatunki Å›limaków: Helix aspersa Maxima (u nas znany jako Å›limak afrykaÅ„ski – Gros Gris) , Helix aspersa aspersa (Petit Gris) oraz (naszym zdaniem) najbardziej opÅ‚acalny w sensie ekonomicznym, lecz najtrudniejszy w hodowli Helix Pomatia (winniczek). W przypadku Å›limaka Helix aspersa Maxima należy uporzÄ…dkować wiele spraw zwiÄ…zanych z nieprawidÅ‚owoÅ›ciÄ… technologii, zweryfikować bezpodstawne i niczym nieuzasadnione wysokie ceny stad podstawowych , skoÅ„czyć z amatorskÄ… produkcjÄ… pasz dla Å›limaków – ci nieuczciwi „hodowcy”, których celem byÅ‚o i jest uszczęśliwianie innych i proponowanie im zakupu tzw. „reproduktorów” po 3 – 5 zÅ‚ za sztukÄ™ Å›limaka, paszÄ™ amatorskiego wyrobu bÄ™dÄ… musieli dostosować siÄ™ do reguÅ‚ rynku, skoÅ„czyć z żerowaniem na ludzkiej naiwnoÅ›ci albo w krótkim czasie zostanÄ… wyeliminowani i wyparci z rynku przez hodowców nowego pokolenia, do których (mamy takÄ… nadziejÄ™) bÄ™dzie można zaliczyć i PaÅ„stwa.
Należy pamiętać, że tak jak znana jest już technologia hodowli ślimaka afrykańskiego, tak hodowla naszych rodzimych winniczków to jeszcze wielka przygoda, wiele znaków zapytania, na które dopiero sami hodowcy znajdą odpowiedź a swoje spostrzeżenia, doświadczenie, obserwacje wcielą w życie.
Prowadzone przez kilka lat badania przez PrzedsiÄ™biorstwo Doradztwa Rolniczego :AQUA-AGRO PROJECT” na kilkuhektarowej kwaterze w warunkach tylko częściowo kontrolowanych przyniosÅ‚y znakomite rezultaty – kontrolowano wyłącznie zniosy i wylÄ™g do 1-go miesiÄ…ca życia. Później Å›limaki wÄ™drowaÅ‚y do kwater parkowych. Po 5 latach selekcji, dokarmiania osiÄ…gniÄ™to wydajność:
- w 1 roku : 1,4 kg/m2
- w 2 roku: wydajność w granicach od 1,9 do 2,9 z m2 parku, w zależności od zagrody (przez pojęcie zagrody należy przyjąć ogrodzoną kwaterę o wymiarach 20 x 55 m.
PorównujÄ…c te wyniki z najwiÄ™kszÄ… w Europie hodowlÄ… w Chieti (WÅ‚ochy), gdzie panujÄ… lepsze warunki klimatyczne – wynik jest lepszy od przewidywanych zaÅ‚ożeÅ„.
Dlaczego do dnia dzisiejszego nie wdrażano na dużą skalę hodowli winniczków ? - oto odpowiedź:
Winniczki były pozyskiwane ze środowiska naturalnego i dopiero od kilkunastu lat ta rabunkowa gospodarka (nie tylko w Polsce) przyczyniła się do znacznego zmniejszenia populacji. Zaowocowało to znacznym wzrostem cen na rynkach francuskich i niemieckich i wprowadziło pewną nerwowość wśród właścicieli renomowanych restauracji francuskich , którzy wbrew kilku wiekowej tradycji nie są w stanie zapewnić w jadłospisach wyszukanych potraw z winniczków. Jednym słowem, obecnie zapanował dogodny klimat na podejmowanie działań hodowlanych: z uwagi na brak na rynku i w przetwórstwie winniczka , tym samym wzrasta równocześnie popyt na ślimaka afrykańskiego.
O winniczkach wspomina się już w starożytności (ślimak ten żerował na plantacjach winorośli - stąd jego nazwa), a pierwsze hodowle powstawały w ogrodach przyklasztornych francuskich. W Polsce mnisi również zajmowali się hodowlą winniczków, traktując mięso ślimaków jako alternatywę w diecie wielkopostnej.
Zebrane ślimaki przechowywano w drewnianych skrzyniach, żywiono aromatycznymi ziołami, mąką z dodatkiem wina, a wszystko to w celu uzyskania jak najlepszych walorów smakowych.
Dokładną historię hodowli ślimaków, pełną wiedzę z zakresu hodowli można zdobyć na kursach prowadzonych przez naukowców z ZRJ w Giżycku i pracowników naukowych AAP. Kursy z zakresu hodowli ślimaków są rozszerzone o tematykę możliwości przetwórstwa ślimaków, tego uproszczonego, działającego na rynku lokalnym.
Należy pamiÄ™tać, że przeczytanie nawet najlepiej napisanego poradnika hodowcy, rozmowa ze sprzedajÄ…cym pseudo „stada zarodowe” nie Å›wiadczy o uzyskaniu peÅ‚nej wiedzy z zakresu technologii hodowli. Åšlimak to organizm żywy, kierujÄ…cy siÄ™ wÅ‚asnym cyklem biologicznym. Bez poznania tych funkcji , biologii, zasad rozrodu i karmienia (nie wspomnÄ™ o przepisach sanitarno-weterynaryjnych) każda próba bÄ™dzie skazana na niepowodzenie. Autor artykuÅ‚u od blisko 20 lat zajmuje siÄ™ badaniem Å›limaków pod kÄ…tem produkcji wielkotowarowej - obserwujÄ…c poczynania wiÄ™kszoÅ›ci hodowców , którym zależy jedynie na sprzedaży Å›limaków do dalszej hodowli wiÄ™kszość tych dziaÅ‚aÅ„ ocenia negatywnie. Mistrz ciÄ™tego jÄ™zyka StaÅ„czyk stwierdziÅ‚, że najwiÄ™cej w Polsce mamy lekarzy! – twierdzÄ™, że najwiÄ™cej mamy hodowców i „technologów” hodowli Å›limaków . ZadajÄ™ pytanie:
jak długo i dokąd doprowadzi nas ta beztroska w podejmowaniu hodowli, o której większość ma tylko mgliste, połowiczne pojęcie ?.
Na Å›limakach można zarobić, i to wcale nieźle – nie dajmy siÄ™ jednak omamić siÄ™ ogÅ‚oszeniom w stylu „sprzedam Å›limaki reproduktory, nauczÄ™, zapewniÄ™ zbyt itd…itd…”
To droga donikÄ…d!!!
Podejmując hodowlę ślimaków należy pamiętać o jednej z podstawowych zasad działania współczesnego, dobrze zorganizowanego rynku producenta i konsumenta, a mianowicie o konieczności zrzeszania się hodowców, producentów w grupy producenckie, których zadaniem będzie prowadzenie negocjacji cenowych, hurtowy (a zarazem tańszy) zakup sprzętu i wyposażenia gospodarstw hodowlanych, środków do produkcji (głównie pasz) dla wszystkich członków grupy, podejmowanie działań związanych z eksportem i promocją - obecnie, dzięki pomocy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi powstają takie grupy i przyszli hodowcy mają możliwość przystąpienia do tej zwartej struktury hodowców ślimaków, działającej w ramach określonego statutu. Również ważną informacją jest fakt możliwości uzyskania środków pomocowych (kredyty, dotacje) w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, jak również skorzystania z dotacji w ramach funduszy strukturalnych.

Wstępne informacje:
- hodowla ślimaków

W Polsce, na dzień dzisiejszy podjęte działania hodowlane obejmują 3- gatunki ślimaków:
- ślimak afrykański (Helix aspersa Maxima)
- winniczek (Helix Pomatia)
- Petit Gris (Helix aspersa aspersa)
Obiekty do hodowli ślimaków:
Do hodowli ślimaków hodowca musi dysponować obiektem murowanym o powierzchni od 25m2 (wielkość pomieszczenia w zależności od planowanej wielkości hodowli - pomieszczenie to służy do reprodukcji ślimaków, odchowu młodzieży w pierwszym etapie rozwoju. Obiekt musi być wyposażony w bieżącą wodę, elektryczność, kanalizację, ogrzewanie, wentylację
Parki hodowlane:
Parki tzw. zewnętrzne to pomieszczenia dla ślimaków, w których odbywa się ich wzrost w warunkach pozwalających na ochronę przed drapieżnikami (ziemnymi lub powietrznymi) oraz zapobiegającymi ucieczce i rozproszeniu się ślimaków.
Parki dzielą się na 2 grupy: parki duże na wolnym powietrzu o powierzchni od 50 do l00m2, które mogą być grupowane w większe powierzchnie hodowlane (1000, 2000m2, a nawet więcej) oraz na parki mniejsze często zakładane w tunelach foliowych.
Stosowane są również parki okrywane siatką z tworzyw sztucznych o drobnym splocie tzw. moskitierą.
Gleba:
Najlepsza jest gleba zdrowa, lekko wapienna. Jeżeli naturalne środowisko, w którym planujemy założenie parków hodowlanych jest zbyt piaszczyste i kwaśne należy wzbogacić je w próchnicę oraz użyźnić wapniem naturalnym (uwaga na nawozy wapienne zawierające składniki zabójcze dla ślimaków). Jeżeli gleba jest mulista i gliniasta należy ją wzbogacić o piach rzeczny i wapń.
Woda
jako czynnik decydujÄ…cy o hodowli:
Jakość wody jest czynnikiem decydującym w hodowli, szczególnie w okresie reprodukcji w pomieszczeniach. Najlepsza jest woda z własnych ujęć (studni). W przypadku wykorzystania do hodowli wody z wodociągów należy zainstalować filtry wytrącające chlor, który jest szkodliwy szczególnie dla małych ślimaków.
Wielkość produkcji:
W warunkach polskich przyjmuje siÄ™ wielkość rzÄ™du 2 – 3, 2 kg z l m2 parku
Pokarm ślimaków:
Odpowiednio zbilansowane pasze oraz pokarm naturalny: zioła, warzywa, owoce, rośliny uprawne.
Materiał obsadowy:
W drodze zakupu z istniejÄ…cych, dobrze prowadzonych i nadzorowanych przez sÅ‚użby weterynaryjne gospodarstw. W przypadku Helix Pomatia pozyskiwanie ze Å›rodowiska naturalnego przy jednoczesnym przestrzeganiu obowiÄ…zujÄ…cych przepisów prawnych . JednÄ… z form jest zakup maÅ‚ych Å›limaczków – wymaga to jednak opanowania znajomoÅ›ci biologii i technologii. Ceny (Å›rednie) za 1 kg. Å›limaków
Helix Aspersa (afrykaÅ„ski) - do 2,5 Euro/1kg. Helix Pomatia (winniczek) – od 3,0 – 8,00 Euro/1kg.
Należy pamiÄ™tać, że ceny ksztaÅ‚tuje rynek – w przypadku winniczka możliwy do osiÄ…gniÄ™cia górny puÅ‚ap cenowy to nawet 10 – 12 Euro/1 kg. Zależy to jednak od wielkoÅ›ci dużych, gwarantowanych dostaw (kontraktów handlowych). Nie ma możliwoÅ›ci negocjowania dobrych cen w przypadku indywidualnych negocjacji maÅ‚ego lub Å›redniego hodowcy – tylko dziaÅ‚anie w Grupach Producenckich jest Å›wiadectwem rzetelnoÅ›ci i gwarancjÄ… dla odbiorcy , że kontrakt zostanie zrealizowany.

Autor: Jerzy Kapeliński
Przedsiębiorstwo Doradztwa Rolniczego
„AQUA-AGRO PROJECT”
http://www.aquaagroproject.pl


--
Jerzy Kapeliński
aqua-agro project

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz takze:
Właściwy czas, właściwe miejsce...część I
King on the castle
Jak dbać o blat kuchenny
Kwalifikacje zawodowe.
Jak zdziałać cuda językiem?